Visselblåsarpolicy
A Hub-bolagen strävar efter att ha arbetsplats utan missförhållanden och att eventuella brister som uppstår kan åtgärdas. Därför är det av yttersta vikt för A Hub-bolagen att tillhandahålla tydlig information om hur man kan rapportera missförhållanden på ett konfidentiellt och säkert sätt.
I denna visselblåsarpolicy framgår hur visselblåsning fungerar inom A Hub-bolagen. Det är A Hub-bolagen som verksamhetsutövare som ansvarar för att upprätta en intern kanal för visselblåsning. A Hub-bolagen har för upprättandet och driften av den interna kanalen för visselblåsning anlitat A Hub Group AB.
Vem kan visselblåsa?
Vem som kan få skydd som visselblåsare avgörs av den så kallade visselblåsarlagen, Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden. Den som kan erhålla sådant skydd kallas för en “rapporterande person”. De personer som får använda A Hub-bolagens interna visselblåsarfunktion är personer som är verksamma hos ett A Hub-bolag och hör till någon av följande kategorier:
- arbetstagare,
- volontärer,
- praktikanter,
- personer som annars utför arbete under en verksamhetsutövares kontroll och ledning,
- egenföretagare,
- personer som ingår i ett företagets förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan, och
- aktieägare som är verksamma i bolaget.
Sammanfattningsvis kan sägas att de flesta personer som arbetar eller utför uppdrag för bolaget kan anses vara en rapporterande person.
Vad kan man visselblåsa om?
En rapporterande person får visselblåsa om information personen fått del av eller inhämtat i ett arbetsrelaterat sammanhang och som avser missförhållanden, lag- och/eller regelbrott inom det A Hub-bolag man är verksam inom. Det måste också finnas ett allmänintresse av att sådant missförhållande/brott kommer fram. Exempel på sådant är:
- Medvetet felaktig bokföring, intern bokföringskontroll eller annan ekonomisk brottslighet.
- Förekommande av stöld, korruption, skadegörelse, bedrägeri, förskingring eller dataintrång.
- Allvarliga former av diskriminering eller trakasserier.
- Andra allvarliga missförhållanden som rör företagets vitala intressen.
Vid rapporteringen krävs att du vid tidpunkten för rapporteringen hade rimliga skäl (skälig anledning) att tro att informationen om missförhållanden som rapporterades var sann. Dessutom är det även viktigt att det faktiskt kan anses vara en överträdelse som omfattas av Visselblåsarlagen för att visselblåsaren ska erhålla skydd enligt visselblåsarlagen.
Skriftlig rapportering
En visselblåsare kan skriftligen rapportera via mail till whistleblower@a-hub.se.
Beskriv i mailet vad som hänt så ingående som möjligt, för att det ska vara möjligt att säkerställa vilka åtgärder som kan komma att bli aktuella. Finns det ytterligare bevisning/underlag, exempelvis dokument, bilder, film- eller ljudklipp, kan sådant bifogas till mailet.
En rapport hanteras av en gentemot A Hub-bolagen självständig och oberoende person. Den som hanterar rapporten ska inom sju dagar ge den rapporterande personen en bekräftelse om att rapporten har mottagits.
En rapporterande person ska inte inkludera mer personuppgifter om dem som nämns i rapporten än vad som är nödvändigt för att beskriva ärendet.
Visselblåsningen är inte anonym, men en rapporterande person är skyddad enligt visselblåsarlagen som anger att den som hanterar visselblåsningen inte obehörigen får röja en uppgift som kan avslöja identiteten på den rapporterande personen.
Muntlig rapportering
Utöver skriftlig rapportering är det möjligt att muntligen rapportera om missförhållanden. Detta sker genom att dela en ljudfil per mail till whistleblower@a-hub.se, boka ett telefonmöte genom att maila whistleblower@a-hub.se eller boka ett fysiskt möte genom att maila whistleblower@a-hub.se.
Konfidentialitet
En rapporterande person har rätt till att dennes identitet behandlas konfidentiellt och att åtkomst till ärendet förhindras för obehöriga. Den som hanterar ärendet kan endast avslöja en rapporterande persons identitet om gällande lagstiftning kräver det eller om den rapporterande personen samtycker till det.
Ansvarsfrihet
En rapporterande person får inte hållas ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt, under förutsättning att personen vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.
En rapporterande person får inte hållas ansvarig för överträdelse av bestämmelser som gäller inhämtande av information, om personen vid inhämtandet hade skälig anledning att anta att inhämtandet var nödvändigt för att avslöja ett missförhållande.
Ansvarsfriheten gäller inte om den rapporterande personen genom inhämtandet gör sig skyldig till brott.
Skydd mot repressalier
Vid visselblåsning föreligger det skydd mot negativa konsekvenser för den som har rapporterat om ett missförhållande. Ett så kallat repressalieförbud. Repressalieförbudet kan även omfatta fler personer än den som rapporterar.
Repressalieförbudet innebär att hot om repressalier och försök till repressalier är otillåtna.
Exempel på repressalier är uppsägning, förändrade arbetsuppgifter, disciplinåtgärder, diskriminering med mera.
Repressalieförbudet erbjuder dock inte skydd ifall den rapporterande personen genom sitt rapporterande eller inhämtande av information gör sig skyldig till brott.
Tillgång till dokumentation
Muntliga rapporter ska dokumenteras på ett varaktigt och åtkomligt sätt. Den rapporterande personen ska ha rätt att kontrollera och rätta eventuell skriftlig dokumentation av muntligen lämnade rapporter.
Extern visselblåsning
Vid extern rapportering, i stället för rapportering via den interna funktionen, ska en rapporterande person kontakta behöriga myndigheter. Se förteckningen i bilaga 1 med myndigheter utsedda av Regeringen att ha externa rapporteringskanaler för visselblåsare. I bilagan är respektive myndighets namn länkat till dess externa rapporteringskanal.
Bevarande och gallring av information
Skriftliga rapporter och dokumentation av muntliga rapporteringar bevaras så länge som det är nödvändigt. Bevarandet sker dock aldrig längre än två år efter att ett uppföljningsärende har avslutats, därefter ska dokumentationen gallras.
Kontakt
Vid ytterligare frågor om hantering av visselblåsarärenden hänvisas till ärendehanteraren:
Louise Andersson
louise@a-hub.se
+46 (0) 703-098060
Dokumentkontroll
Företagspolicy |
Visselblåsarpolicy |
Beskrivning |
Vår visselblåsarpolicy syftar till att förtydliga vem som kan visselblåsa i A-hubs interna visselblåsarkanaler samt tillgängliggöra externa kanaler. |
Ägare |
A Hub Group AB |
Författare |
Louise Andersson |
Datum, version 1 |
2023-12-22 |
Bilaga 1
Inspektionen för strategiska produkter
Inspektionen för vård och omsorg
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap